Thursday, February 23, 2012

Chvíle před koncem



Lauren Oliver

Vydavatel: Harper Teen, New York, 2010
Český vydavatel: Albatros
Oficiální anotace:

Život můžeme žít pouze jednou. Roky, měsíce, týdny, dny ... Přesněji - sedm dní v týdnu. Někdy máme dojem, že jsou navlas stejné. Studentka Samantha Kingstonová však opravdu přežije stejný den sedmkrát. Je nucena přehodnotit každý krok, který v ten den udělala, každé slovo, které vyslovila, každou myšlenku ...


Knížku „Chvíli před koncem“ jsem si chtěla přečíst už dlouho. A když jsem jí objevila v češtině, v pdfku, hned jsem si jí hodila na svého miláčka Kindle. (Lidi mají psy, já Kindle…)

Originál obálka je vážně hezká, plná slunce, taková nic neříkající… za to ta česká je jakoby vás praštil do očí název: „Průvodce do voodoo světa“ nebo „Jak být emo v deseti krocích“. Nicméně to nevadí, mě to neodradilo.

Kniha má 386 stran a já je zhltla jak malinu.

Už hned na prvních stranách mě to upoutalo a musím říct, že jsem knihu přečetla během jednoho a půl dne, škola neškola, testy netesty.

Hlavní hrdinka Sam je oblíbená na své střední škole (což je zajímavá změna, doteď jsem četla knížky hlavně o outsiderech) spolu se svými kamarádkami Lindsey, Ally a Elody. Lindsey je včelí královna, Ally večně stěžující si a vzdychající po klukovi, kterého nemůže dostat a Elody, věčně opilá, ale s dobrými hláškami. Ostatní je každý víkend zvou na párty, bojí se jich a jsou šťastni, když se s nimi skupinka baví.

Sam mě jako rozhodně nezaujala jako Rose z Vampire academy, nebo Grace z Jako v pavučině. Není vtipná, trošku hloupá, nic jí nedochází a polapená ve své popularitě. Přesto se mění z naprosté krá*y na normální soucitnou holku, ale s tím vtipem, nebo zajímavou osobností by to chtělo doladit. Stalo se mi, že jsem její pitomé myšlenky podvědomě přeskočila.

Nicméně příběh je dobrý, holky jedou z párty, nabouraj, Sam se probudí a zjistí, že je znovu pátek. Asi pět dní ze sedmi tomu nevěří a využije je, aby mohla všechny seřvat, všechny svést, vzít si na sebe něco, z čeho jí bude všechno čouhat a mohla bych pokračovat ještě hodně dlouho. Opravdu jsem čekala dlouho, než se hrdinka konečně vzpamatovala.

Knihu doporučuju, americká střední typická škola a skupina oblíbených holek. Zní to naivně, ale je to celkem bezva počteníčko. Kdybych mohla, dala bych jí devět hvězdiček z deseti, a to jen kvůli tuposti hlavní hrdinky a taky vtípku: Růže červená, růže bílá, kdybych tě měl v posteli, to by byla síla. Rozesmálo mě to a hned, jak někdo bude mít narozky, okamžitě to používám na přáníčko.
Lauren Oliverová vyrůstala na malém městě, ne nepodobném tomu, které je popisováno v její knize Chvíle před koncem. Knížka už byla přeložená do 22 jazyků.

1 comment:

  1. Váš bezvadný komentář ke knize mne na dnešní večer inspiroval. Půl roku tady(doma) kolem ní chodím chodím - jdu do toho!

    ReplyDelete