Thursday, February 10, 2011

Proroství sester - Michelle Zink

Anotace

První díl „gotické“ fantasy série situované do Ameriky konce 19. století. Dvojčata Lia a Alice právě osiřela. Lia objeví na zápěstí tajemné znamení a začíná si všímat podivného krutého chování své sestry. Objeví knihu s jedinou stránkou, ve které si přečte temné proroctví, které varuje před příchodem Ďábla na svět. Lia se domnívá, že ona je Strážkyní, která tomu má zabránit, a její zlá sestra Branou, jíž má Zlo vstoupit. Ale je to skutečně tak jednoduché?

Můj názor:
(spoilery)
Rozjíždělo se to celkem slibně. A pak prostě nic. Vůbec nic. Říkala jsem si, že u některých knih je 50 prvních stran nutné zlo, jenže pak jsem dospěla k 120. stránce a prostě se mi v mysli furt objevovalo, ať to odložím. Ještě pár stránek jsem to vydržela a pak jsem to musela odložit. Propána! Taková kravina!
Já jsem nenáročný čtenář, ke štěstí mi stačí obyčejné knížky a dokonce se mi i občas líbí knihy, které jsou označovány za frašky. Jenže tohle bylo i na mě moc!

Co je na tom tak šíleného?
Lia je dokonalá, víte? Je nejhodnější ze všech, všichni jí hrozně midláškují a nesmím zapomenout, že je nejchytřejší a s těmi záhadami by Sherlocka Holmese měla praštit pánví a zaujmout jeho místo, jelikož ona vypátrá všechno a osud jí hraje přímo do karet. Prostě se narodila jako nejdokonalejší člověk pod Sluncem.
Jediný, koho jsem si oblíbila, byl snad kocour Ari (objevil se tam asi třikrát za těch 150 stránek, jež jsem přetrpěla) a její sestra Alice (ta ho týrala, mimochodem), která byla aspoň trochu zajímavá.
Ve knize se furt omílá Liiono jméno, až jsem kroutila hlavou a měla chuť knížku roztrhnout vejpůl. Lia má přítele, jež po ní neskutečně touží (a kdo ne, že?) a všichni nemají ani špetku humoru a všichni jsou stejní a melodramatičtí. Žádná osobnost není originální.
Je mi líto, já bych tomu dala tak -160 bodů ze 100, poněvadž tohle se vážně nedalo.
P.S. ten obal je hezčí, než samotný obsah :)

2 comments:

  1. možná by to chtělo opravdu dočíst do konce.....mě to teda velice zujalo a druhý díl je ještě zajímavější,takže já bych knihu doporučila všem co mají rádi fantasy!

    ReplyDelete
  2. No, určitě má na to každý svůj názor. Neříkám, že to musí být pro každého utrpění, ale není to můj šálek kafe, chápeš :)) mám radši knížky, kde se něco děje, kde jsou postavy originální a osobité a né všechny stejné bez charakteru.
    Jsem ráda, že jsi přidala ten svůj názor a vážím si toho. Nemůžeme si přece všichni myslet to samé o každé věci. To by byla nuda :))

    ReplyDelete